Jak objektivně změřit rychlost internetu

http://mini.spcnet.cz/

V poslední době se nám sešlo několik stížností našich zákazníků s rychlými tarify na to, že svých rychlostí nedosahují.  Rozhodl jsem se proto napsat tento návod, jak svou rychlost změřit objektivně.

První věc, kterou je potřeba zmínit je ta, že mnoho internetových serverů je často přetíženo, nebo mají přetíženou linku, kterou jsou připojeny do internetu. Stejná situace panuje na řadě webů měřících rychlost Vašeho připojení a většinou na nich není možno korektně změřit internetovou linku rychlejší než 10 Mbit/s. Abych svá tvrzení také něčím podložil, podívejme se například na server www.rychlost.cz. Tento server používá ke svým měřením dva servery z nichž jeden je připojen do internetu rychlosti 1 Gbit a druhý rychlostí 100 Mbit.

rychlostconn

V současné době je v České republice více než 2 000 000 internetových širokopásmových přípojek (viz. http://www.lupa.cz/clanky/internet-vnbspcr-2-miliony-pripojek/) a není tedy vůbec žádný problém aby během doby po kterou měříte Vy, zároveň měřilo dalších 100 lidí z těchto dvou milionů. Pokud všech těchto 100 lidí bude mít 20 Mbit/s linku do internetu, tak se zaručené do 1 Gbit linky nevejdou. 1 Gbit linka k měřícímu serveru se mezi ně rovnoměrně rozdělí a každý z nich dostane jen 10 Mbit. Pokud by mezi touto stovkou zároveň měřících lidí byl někdo se 100 Mbit linkou, dostane se k němu stejně jen rovnoměrně rozdělených 10 Mbit. Tato situace je docela běžná. Ostatní servery neuvádějí rychlost internetové přípojky měřícího serveru, ale budou na tom zcela jistě podobně. Máte-li tedy linku rychlejší než 10 Mbit, jsou data obdržené z podobných serverů naprosto bezcenné.

Jediná solidní webová služba pro měření rychlosti připojení je http://www.speedtest.net/ , která u nás není tolik rozšířená a má u nás dostatek poměrně rychle připojených měřících serverů.

Teorie bylo dost, nyní přejděme k samotnému měření:

Co je potřeba dodržet při měření rychlosti:

  • Vypnout všechny spuštěné programy, které by mohly jakkoliv zpomalovat výkon vašeho počítače. (včetně rezidentní antivirové ochrany, nebo firewallu)
  • Být připojen kabelem. Pokud jste připojeni přes Wifi, bude rychlost dosahovat maximálně něco málo přes 20Mbit/s.
  • Zavřít všechny ostatní internetové stránky.
  • Váš počítač musí být dostatečně výkonný. (Pro rychlosti nad 50Mbit/s doporučuju PC s dvoujádrovým procesorem.)

Hotovo? Výborněb nyní můžete přejít na stránky www.speedtest.net. Stejně jako u serveru rychlost.cz zde mohou být některé servery přetížené, proto je potřeba vyzkoušet jich více. Začněme třeba Brnem. Na mapě české republiky si najděte Brno a klikněte na něj. Výsledná rychlost pořád nesouhlasí s Vašim tarifem? Nevadí, server je zřejmě vytížený. Klikněte na tlačítko new server a nyní vyberte Prahu. Stále nic? Nevadí je tady ještě Plzeň:) Schválně si zkuste porovnat výsledky speedtestu a některého z českých „měřáků“.

Speedtest však stále není nejobjektivnějším způsobem měření rychlosti, protože stále komunikujete jen s jedním serverem, který pro vaši rychlou linku nemá dostatek přenosové kapacity!

Nejlepších výsledků docílíte souběžným stahováním více souborů z více různých serverů.

Jak na to?

Připravil jsem si pro vás seznam několika objemných souborů umístěných na serverech různých vysokých škol a poskytovatelů obsahu s velmi rychlou konektivitou do Internetu.

Nyní se ujistěte, že máte na disku alespoň 500 MB volného místa a začněte stahovat náhodně vybranou polovinu těchto odkazů, a nebo klidně rovnou všechny.

download

Nyní se podíváme na dialogové okno stahování souborů a začneme počítat: 1020 + 1114 + 1325 + 1100 + 1047 + 948 + 1741 + 1694 = 9989kB/s.
nyní převedeme kilobajty na megabajty: 9989kB / 1024= 9.75 MB
a nakonec megabajty na megabity: 9.75 MB * 8 = 78 Mbit/s
(jen pro zajímavost 5 minut před tímto měřením mě server rychlost.cz přesvědčoval o tom, že rychlost mého připojení je 9 Mbit/s)

Různé internetové prohlížeče mohou zobrazovat rychlost stahování v různých jednotkách, proto pamatujte že:
1024kB=1MB
1kB=8kbit
1MB=8Mbit

Až vám příště bude připadat, že k vám data tečou pomalu, můžete takto v celku jednoduše zjistit, že problém je na straně pomalého serveru, který nezvládá obsloužit desítky, ne-li stovky ze dvou miliónů českých internetových přípojek. 🙂

Tomáš Bryja